Cum se aplică pipa Guedel la adult

cum-se-aplica-pipa-Guedel

Intubaţia oro-faringiană reprezintă introducerea canulei oro-faringiană, cel mai frecvent denumită pipa Guedel în cavitatea bucală a pacientului între limbă şi palatul dur, având drept scop menţinerea permeabilităţii căilor aeriene.

Ce este pipa Guedel?

Pipa Guedel este un tub de plastic curbat prevăzut la extremitatea sa orală cu o margine dilatată pentru a împiedica alunecarea dispozitivului în calea aeriană.

Materiale necesare

 • pipa oro-faringiană de mărime potrivită;
 • apăsător limbă, mănuși, tăviță renală;
 • echipament necesar aspirației nasofaringeale;
 • trusă de urgență;
 • apă oxigenată, apă;
 • aplicator cu capăt de bumbac pentru testarea reflectivității;

Cum se aplică pipa Guedel la adult

 1. Igiena mâinilor

  Se spală și se dezinfectează mâinile, apoi se îmbracă mănușile nesterile.
  cum-se-îmbracă-mănușile

 2. Poziția pacientului

  Se plasează pacientul în decubit dorsal, capul în hiperextensie dacă nu sunt contraindicaţii.
  Pozitie-pacient

 3. Pipa Guedel – estimarea dimensiunii

  Pipa Guedel este disponibilă pe mai multe dimensiuni, de la cele pentru nou-născut (1 sau 2) la cele pentru adult (4 – 5 sau 6 la un adult obez). Estimarea dimensiunii necesare pentru fiecare caz se face prin măsurarea distanței de la comisura bucală la unghiul mandibulei.

  La pacienții cu reflexele de fund de gât păstrate este permanent prezent riscul de stimulare a reflexului de vomă şi/sau de inducere a unui laringospasm; din acest motiv canula oro-faringiană este rezervată stărilor de comă profundă.

 4. Verificare pacient

  Se deschide gura pacientului şi se verifică dacă există corpi străini susceptibili de a fi împinşi în laringe, se îndepărtează proteza dacă există.
  verificare-pacient

 5. Aplicarea pipei Guedel

  Se introduce canula în cavitatea orală cu concavitatea spre palatul dur, urmând ca la capătul cursei să fie rotită cu 180°. Rotaţia minimalizează riscul împingerii limbii spre posterior.
  aplicare-pipa-Guedel

 6. Poziție pacient

  Se poziționează pacientul în decubit lateral sau doar capul întors într-o parte, pentru a preveni astfel aspiratul gastric în caz de vărsături.

 7. Curățarea pipei Guedel

  Dacă pipa va fi menținută mai mult, ea se va scoate și se va spăla la fiecare 4 ore cu apa oxigenată și apoi cu apă simplă, se va efectua toaleta bucală standard. La fiecare schimbare de pipa, se va inspecta gura pentru a observa eventualele leziuni bucale datorită acesteia.

 8. Pipa Guedel – poziționare

  Se va verifica frecvent poziționarea pipei.

 9. Îndepărtarea pipei Guedel

  Când pacientul își recapătă conștiența și este capabil să înghită, se va îndepărta pipa trăgând-o afară și în jos, urmând curbatura naturală a gurii. Dupa îndepătare, se testează reflexele de tuse și vomă ale pacientului pentru a se asigura că pipa nu a fost îndepărtată prematur (se atinge peretele posterior al faringelui pentru reflexul de vomă și orofaringele posterior pentru cel de tuse cu un aplicator cu capăt de bumbac).

Complicații

 • spargerea dinților, leziuni bucale, sângerări, etc. Acestea sunt complicații care pot apărea la inserția pipei;
 • dacă respirația nu este eficientă se poate administra suplimentar oxigen pe mască.

Bibliografie

 1. Prof. Edmond Ciumaşu, Prof. Tania Bararu – Ghidul Examenului de Absolvire 2019, Ediția a IX-a, Calificarea profesională: asistent medical generalist, Școala Postliceală Sanitară de Stat „Grigore Ghica Vodă”, Iași;
 2. Robert F. Reardon, Phillip E. Mason, Joseph E. Clinton – Basic Airway Management and Decision Making, clinicalgate.com;
 3. John Furst – How to Insert an Oropharyngeal (Guedel) Airway, firstaidforfree.com.

Lasă un comentariu