Vaccinarea BCG

vaccinarea-bcg

Vaccinarea BCG (Bacillus Calmette Guerin) reprezintă o vaccinare obligatorie în ţara noastră, pentru profilaxia tuberculozei. Se efectuează în maternitate tuturor nou-născuţilor cu greutatea mai mare de 2500 gr, începând din ziua 4-5 până la vârsta de 60 zile. Nu se recomandă revaccinările.

Tehnica vaccinării BCG

Vaccinarea BCG se realizează pe cale intradermică, cu vaccin liofilizat ( tulpina BCG-IC72, este pusă la punct în 1972 de Institutul Cantacuzino, obținută prin treceri succesive pe medii SAUTON).

Materiale necesare

 • seringă de 1ml cu ac intradermic, 5 ml cu ac intramuscular sterile;
 • fiola de vaccin şi solvent;
 • tampoane cu dezinfectant, tincură de iod;
 • mănuşi de unică folosinţă.

Prepararea suspensiei de vaccin

 • se ia fiola de vaccin și cea de solvent;
 • se dezinfectează gâtul fiolelor cu tinctura de iod și se pilește ușor;
 • se deschide fiola de solvent;
 • se trece la deschiderea fiolei de vaccin după ce îi înfăşurăm gâtul în foița de material plastic ce se găsește în ambalaj;mdeschiderea se face lent pentru a evita risipirea conținutului prin pătrunderea bruscă a aerului (ele fiind condiționate în vid);
 • cu seringa de 5 ml se aspiră 2 ml solvent și se trec în fiola de vaccin;
 • aspirăm de 2-3 ori lichidul în seringă pentru omogenizare. Suspensia astfel obținută conține 0,10 mg bacili/ 0,1 ml și se utilizează cât mai curând ( dupa cel mult o oră ) fiind tot timpul protejată de lumina directă și de căldură.

Efectuarea vaccinării

Vaccinarea propriu-zisă se face folosind o seringă de 1 ml și un ac intradermic cu bizou scurt. Acul se atașează seringii după ce s-a aspirat suspensia de vaccin cu acul intramuscular:

 1. se eliberează braţul stâng şi se dezinfectează cu alcool faţa posterioară a treimii medii a brațului stâng;
 2. după evaporarea alcoolului, cu mâna stângă prindem brațul respectiv întinzând tegumentul treimii medii a acestuia între police și medius, iar cu mâna dreaptă se introduce strict intradermic acul ( cât mai superficial), apoi injectăm 0,1 ml vaccin; la locul injectării se realizează o papulă cu diametrul de 6-7 mm, albicioasă, ischemică, cu aspect în „coajă de portocală” ;
 3. se retrage acul; am realizat vaccinarea.

Reacția locală vaccinală se formează în 2-4 săptămâni sub forma unui nodul roșu –violaceu; nodulul se poate ulcera, formându-se o crustă care se elimina. La locul vaccinării rămâne o cicatrice denivelată fața de tegumentele din jur, la început de culoare violacee, apoi alb-sidefie cu diametrul de 5-6 mm și care constituie locul vaccinării. Reacțiile vaccinale durează în medie 2-3 luni, uneori mai mult.

Cicatricile vaccinale cu dimensiunea sub 3 mm dovedesc o vaccinare ineficientă.Nu se aplică tratament local la nivelul reacției vaccinale. După un interval de 8-10 săptămâni de la vaccinare se instalează alergia vaccinală.

Complicațiile vaccinării BCG

 • sunt rare și benigne, rar apar reacții locale precoce cu evoluție rapidă spre ulcerație ( fenomenul Koch la alergici);
 • altele sunt reacții de dimensiuni mari – 18-20 mm la nodulii și de 10-20 mm la ulcerații – sau abcese locale cu evolutie îndelungată, ca urmare a introducerii unei suspensii vaccinale insuficient omogenizate sau a unei injectări subcutanate;
 • excepțional pot apărea adenopatii axilare de peste 10 mm , cu evoluție spre abcedare. Nu se administrează chimioterapie antituberuloasă, ci numai tratament local (chiuretarea abcesului și aplicarea locală de rifampicină).

Contraindicaţiile vaccinarii BCG

 • IDR pozitiv, tuberculoză activă, imunodeficienţe congenitale;
 • SIDA, boli febrile, convalescenţa dupa boli infecțioase;
 • 6 luni după hepatita virală;
 • afecțiuni dermatologice acute, leucemii, limfoame, boli maligne;
 • greutate < 2500 gr la naștere.

Observaţii:

1 ml suspensie conține 1mg bacili, iar la 0,1 ml cât este doza vaccinală, avem 0,1 mg bacili, teoretic aproximativ 200 000 corpi bacilari. Vaccinul se păstrează la o temperatură cuprinsă între 2°C și 8°C în ambalajul original, ferit de lumină și se utilizează numai în limitele de valabilitate înscrise pe fiecare fiolă. Pentru solvent: a nu se congela.

În loc de concluzie

Vaccinul Calmette – Guérin (BCG) a fost folosit pentru prima dată în scop medical, în anul 1921 și este unul dintre cele mai utilizate vaccinuri, ajungând la peste 80% dintre nou-născuții și sugarii din țările în care acesta face parte din programul național de imunizare a copiilor. Pe lângă efectuarea vaccinării propriu-zise, asistentul medical va încerca, pe cât posibil, să explice părinților schema de vaccinare, ce vaccinuri s-au administrat în spital, ce vaccinuri mai trebuie făcute și de ce imunizarea este importantă pentru copii lor.

Bibliografie

 1. Prof. Edmond Ciumaşu, Prof. Tania Bararu – Ghidul Examenului de Absolvire 2019, Ediția a IX-a, Calificarea profesională: asistent medical generalist, Școala Postliceală Sanitară de Stat „Grigore Ghica Vodă”, Iași;
 2. Vaccinul BCG, desprevaccin.ro;
 3. Rezumatul Caracteristicilor Produsului „Vaccin BCG”, anm.ro;
 4. „BCG Vaccine: WHO position paper”, Weekly epidemiological record, who.int, 2004.

Lasă un comentariu