Proba practică

proba-practica-asimed-tehnici-de-nursing
Punctia-capilara-AsiMed

Tehnici de nursing

Puncția capilară

Puncția capilară este o tehnică de nursing minim invazivă și ușor accesibilă, care presupune recoltarea sângelui capilar pentru analize de laborator (HLG, dozarea hemoglobinei, glicemie), prin înțepătură. Capilarele sunt cele mai mici vase de sânge din sistemul circulator (aproximativ 5 micrometri în diametru) și sunt responsabile pentru distribuirea sângelui oxigenat de la artere la țesuturile corpului și alimentează venele cu sânge neoxigenat de la țesuturi.

Recoltarea-sangelui-venos-in-vacutainere

Tehnici de nursing

Recoltarea sângelui venos în vacutainere

Recoltarea sângelui venos în vacutainere se realizează prin flebotomie (puncţie venoasă) – gest medical de pătrundere (cu un ac sau cateter) în lumenul unei vene (de regulă periferică, superficială) în vederea recoltării de sânge pentru examinări de laborator.

Recoltarea-hemoculturii-AsiMed

Tehnici de nursing

Recoltarea hemoculturii

Hemocultura reprezintă o investigație de laborator efectuată cu scopul de a izola bacterii aerobe și anaerobe și fungi care determină manifestările clinice specifice de bacteriemie (prezența în sânge a bacteriilor provenite dintr-un focar septic sau de la nivelul unei leziuni mucoase sau cutanate – extracții dentare, intervenții chirurgicale abdominale și ginecologice, drenuri, catetere, etc).

Pregatirea-pacientului-pentru-examenul-radiologic

Tehnici de nursing

Pregătirea pacientului pentru examenul radiologic

Examenul radiologic este o investigație imagistică realizată cu ajutorul radiațiilor X, care sunt vibrații electromagnetice cu lungime de undă foarte scurtă ce au capacitatea de a penetra substanţele foarte dense şi de a produce imagini sau umbre ce pot fi înregistrate pe film fotografic.

Schimbarea-perfuzorului-AsiMed

Tehnici de nursing

Schimbarea perfuzorului

Perfuzorul este un dispozitiv conceput pentru a livra medicamente și/ sau produse biologice, la doze mici și la o rată constantă sau controlabilă. Schimbarea perfuzorului la intervale regulate de timp, indiferent dacă este atașat la un cateter venos sau arterial, contribuie semnificativ la reducerea riscului de bacteriemie sau alte infecții.